Jocul

„Jocul este o acţiune sau o activitate efectuată de bunăvoie înlăuntrul anumitor limite stabilite, de timp şi de spaţiu, şi după reguli acceptate de bunăvoie, dar absolut obligatorii, având scopul în sine însăşi şi fiind însoţită de un sentiment de încordare şi de bucurie, şi de ideea că <<este altfel>> decât <<viaţa obişnuită>>”.

Johan Huizinga

copii

Astăzi vreau să vă propun câteva jocuri pentru copiii de 5-6 ani care vă vor fi de mare folos, atât în activitățile de învățare, cât și în cele recreative.

Împărate luminate

Pregătirea jocului: 

 

Materiale necesare:

Desfășurare:

Un copil va fi Împăratul, iar ceilalți copii vor sta în fața lui, în linie dreaptă, dar la o distanță anume, stabilită de ei. Ca să ajungă la Împărat vor face pași de furnică (pași foarte mici) sau pași de uriaș (pași mari). Nu este nevoie de materiale. Fiecare copil va întreba pe rând:
– Împărate luminate, câți pași să fac?
Împăratul răspunde, după cum vrea el, de exemplu: “Doi pași de furnică și unul de uriaș!” sau “Un pas de uriaș!”, ori “ Un pas de furnică!”, etc. Copilul va înainta așa cum i-a poruncit Împăratul.
Și tot așa, fiecare întreabă și înaintează, pe rând. Câștigător este cel care ajunge primul la Împărat, îl atinge și trece în locul lui, începându-se alt joc.

 

Mama și Căpcăunul

Pregătirea jocului: 

 

Materiale necesare:

Desfășurare:

La a cest joc pot participa cât mai mulți copii. Unul este Mama, iar un alt copil este Căpcăunul. Mai întâi trebuie format un cerc în jurul Mamei. Nu este nevoie de materiale. Copiii, așezați în cerc, o întreabă pe Mama: „Putem să mergem afară să ne jucăm?” Mama răspunde: „Da, puteți, dar să nu va apropiați de peștera Căpcăunului!”Căpcăunul poate sta ascuns într-un cerc desenat cu creta pe asfalt sau se poate ascunde în altî parte, cum ar fi: după un tufiș, după un copac, după un dulp. Copiii se îndepărtează de Mama, aleargă, se joacă, ce le pasă lor… dar Mama le spune: „Copii, veniți acasa sau Căpcăunul vă va prinde!”.
Atunci apare Căpcăunul și încearcă să prindă un copil. Cel prins devine Căpcăun și jocul continuă la fel, dar vor fi doi Căpcăuni, apoi trei etc.
Jocul se termină cănd rămâne doar un Copil, și acesta este câștigătorul.

 

Tic-Tac (de la 5 ani)

Pregătirea jocului: 

 

Materiale necesare:

Desfășurare:

Se trage o linie foarte lungă pe asfalt sau pe pământ. Pentru joc este nevoie de doi copii. Dacă vor să joace mai mulți, atunci vor juca pe rând, cu învingătorul. O bucată de cretă sau un băț, pentru a trasa linia. Fiecare copil se așază la cele două capete ale liniei. Apoi primul face un pas pe linie, punând piciorul chiar în continuarea tălpii celuilalt picior, spunând « Tic ! ». Al doilea copil face și el un pas în același mod, spunând « Tac ! ». Și tot așa, pe rând, până când, ajunși unul lângă altul, unul din copii îl va calca pe celălat, în funcție de cine va fi la rând să pășească. Cel care a fost călcat este scos din joc, iar celălalt copil este câstigătorul.
Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s